7 tips til bryllupstalen

Er du usikker på hvordan du skal gå frem når du skal skrive og fremføre en bryllupstale?
Jeg har selv jobbet som toastmaster i flere hundre bryllup og dermed opplevd mange taler. Her er er noen av mine tips for en vellykket bryllupstale.

Tips nr. 1 – Gode forberedelser er halve jobben

Denne muligheten kommer kun en gang i livet og gode forberedelser er mer enn halve jobben. Derfor er mitt viktigste råd at du forbereder deg godt.
Jeg har sett flere eksempler på taler som ikke har blitt særlig godt mottatt fordi taleren ikke var godt nok forberedt. «Free styling» eller fire punkter nedskrevet på en serviett anbefales ikke.

Det som vanligvis skjer når man ikke er godt nok forberedt, er at man glemmer å si mye som man hadde ønsket å si. Jeg har sett eksempler på at det bærer fryktelig galt av sted. En gang opplevde jeg at brudgommen sa galt navn på bruden. Det ble en pinlig seanse og en krevende jobb for meg som toastmaster.

Jeg anbefaler derfor at du skriver ned hele talen. Når talen er ferdig skrevet må du lese den høyt og tydelig for deg selv minimum 10 ganger. Da kommer dette til å gå helt fint!

Tips nr. 2 – Hvor lang skal bryllupstalen være?

En tale bør helst være litt for kort enn alt for lang.
Tiden man sitter til bords bør ikke vare mer enn tre til fire timer, inkludert en liten pause. Hvis mange skal holde tale i 15 minutter vil bordsetet bli for langt.
Konsentrasjonen til publikum er på topp i det talen starter. Forskning viser at den er på bunn etter 20 minutter. Derfor må du gi deg på topp.
Mitt tips er derfor at talen ikke bør vare lengre enn mellom 5 og 15 minutter.

Tips nr. 3 – Humor i bryllupstalen

Det er ingen som forventer at du skal holde et stand-up show, men hvis du kan komme med noen artige historier underveis vil dette alltid bli godt mottatt.
Det er viktig at du tilpasser historiene til publikum og et lite tips er at det ikke alltid er like lurt å fortelle en grovis eller å ha det moro på andres bekostning.

Tips nr. 4 – Trist tema i en bryllupstale

Mange føler at det er både viktig og riktig å bruke en del av talen til å minnes en som har gått bort eller fortelle en historie fra livet som har vært vanskelig. Dette kan man helt fint gjøre, men her gjelder det å tenke på dramaturgien og ligge dette til midten av talen. Starten og slutten av talen skal kun være glede og kjærlighet.

Tips nr. 5 – Sitat i en bryllupstale

Engelskmennene sier gjerne «Steal with pride».
Det betyr at det er helt greit å låne sitater fra andre, men det er også vanlig at man innleder sitatet med å henvise til hvor eller hvem man har lånt sitatet av. Referer derfor gjerne til et kjent sitat underveis i talen.
Du kan også benytte visdomsord for å krydre talen. Det som kjennetegner visdomsord, er at opphavet til utsagnet ofte er ukjent.

Tips nr 6. – Hvordan skrive en bryllupstale

  • Start med å takke alle gjestene for at de ville ferie dagen sammen med dere.
  • Si noen ord til bruden eller brudgommens foreldre.
  • Si noen ord til din egen familie.
  • Resten av talen skal kun rettes mot bruden eller brudgommen, samt barna.
  • Husk alltid å avslutte talen med «Jeg elsker deg».
  • Deretter ber du alle om å reise seg. Det utbringes en skål. Publikum klapper og så setter vi oss.

Tips nr. 7 – Fremførelse av bryllupstalen

  • Sørg for at du har hele talen nedskrevet foran deg med stor skrift.
  • Del talen opp i mindre deler som du limer på et kort eller kartong.
  • Husk å snakke sent og tydelig. Bruk gjerne en mikrofon som står på stativ.
  • Hvis det blir litt emosjonelt under fremføringen bør du stanse opp, drikke litt av vannet og puste dypt før du fortsetter.

Lykke til!